-
لوکیشن فیلمهای معروف سینما چطور انتخاب شدند و سرنوشتشان چه شد
سرنوشت خانه جادوگرانی «هری پاتر» چه شد؟
سینمااز محل زندگی خواهران سندرسون در فیلم «هاکوس پاکوس» تا یک دکور چوبی که نمای ظاهری یک خانه باستانی به عنوان محل تولد جادوگران مورد علاقه افراد در فیلم «هری پاتر و یادگاران مرگ؛ بخش اول» شما را پر از نوستالژی می کند.
-
بررسی چهرههای ایرانی که وارث پرده نقرهای شدند
وقتی ژن خوبها روی پرده سینما میدرخشد/ نپوبیبیهای ایران زیر ذرهبین مردم
سینماسینمای ایران پر است از چهرههایی که پیش از آنکه حتی دیالوگی بگویند، نام خانوادگیشان توجهها را جلب میکند. بازیگرانی که از خانوادههای هنرمند آمدهاند؛ آنها که سینما برایشان فقط یک حرفه نیست، بلکه ارثیهایست از پدر و مادر یا خواهر و برادر.
-
بازار انیمیشن ایران؛ میان رؤیای جهانیشدن و واقعیت تولید داخلی درگفتوگو با محمد خیراندیش
روایت شصت ساله انیمیشن ایران؛ از کانون تا گیشههای میلیاردی
سینماانیمیشن به عنوان یکی از شاخههای هنرهای تصویری، دیرتر از دیگر هنرها وارد ایران شد. با این حال، در طول چند دهه اخیر، ایران شاهد رشد چشمگیر انیمیشنسازی بوده است، بهویژه در تولیدات تلویزیونی و سینمایی. این گزارش به بررسی تاریخچه ورود انیمیشن به ایران، عوامل مؤثر بر رشد آن، نهادهای پشتیبان و چالشهای فراروی این صنعت میپردازد.
-
آیا نام خانوادگی از تست بازیگری مهمتر است؟
از شهرت به ارثرسیده تا بازیگری حرفهای؛ فرزندان ستارگان در سینمای جهان/ «نپو بیبی»ها؛ وقتی نام خانوادگی بلیت ورود به سینماست
سینمامدت هاست، سینمای جهان شاهد حضور پررنگ فرزندان سلبریتیها بوده است؛ چهرههایی که با نام خانوادگی مشهور خود وارد عرصه بازیگری شدهاند. این پدیده که در رسانههای غربی با عنوان «nepo baby» شناخته میشود، بحثهای فراوانی را درباره عدالت، استعداد و رانت در صنعت سرگرمی برانگیخته است.
-
واکنشهای رئیس سازمان صداوسیما به حواشی متعددی که گریبانگیر تلویزیون شده است
پیمان جبلی، صداوسیما و عذرخواهیهای مکرر بابت اشتباهات ادامهدار/ تلویزیون با همه دشمن است به جز ده درصد؟
تلویزیونبا توجه به شرایط فعلی، صداوسیما باید به سرعت اقدامات اصلاحی جدی انجام دهد. این سازمان به عنوان یک رسانه ملی که سالها از بودجه عمومی بهرهمند شده، اکنون در موقعیتی است که میزان اشتباهاتش بالاتر از تصور رفته است.
-
بررسی تلفیقهایی که در موسیقی رخ داده است
از هایده تا شجریان؛ با هوش مصنوعی هیچ صدایی در امان نیست/ حمیدرضا عاطفی: قانون حق مؤلف و مصنف را جدی نمیگیرد
موسیقیدر موسیقی ایرانی، تأثیر آهنگهای ساختهشده با هوش مصنوعی میتواند حساستر و پیچیدهتر باشد، چون هم جنبههای فرهنگی قوی دارد و هم چارچوبهای حقوقی مشخصی هنوز برایش در زمینه هوش مصنوعی تعریف نشده؛ اما با اینحال ورود هوش مصنوعی به دنیای موسیقی جوانبی را برای این صنعت به همراه دارد.
-
زبان تازه فیلمسازان زن در سینمای قرن ۲۱
رمزگشایی از نیمرخ زنانه پرده نقرهای / وقتی زنان کارگردان تاریخ مینویسند؛ روایت یک انقلاب آرام در سینما / از حاشیه تا نخل طلا، خیزش پشت دوربینها
سینمابرای سالیان طولانی این امکان وجود داشت که سینمای جهان را مردانه خواند. این ماجرا استثنایی نداشت، چه در هالیوود و چه در سینمای مینیمالیستی و بومی کشورهای صاحب سبک تمرکز بر آثار مردانه بود و حتی می شد به جدیت گفت تعداد فعالان زن قابل دفاع نبود. اما در چند سال اخیر، تحولات گستردهای در سینما بهویژه در زمینه کارگردانی زنان شاهد بودهایم. از دستاوردهای برجسته فیلمسازان زن تا ورود فیلمهای متفاوت و جالب به جشنوارههای معتبر همچون اسکار و کن، سینما به وضوح در حال تغییر است. این تغییرات بهویژه در نمایندگی زنان، بحثهای اجتماعی و نقش آفرینی کارگردانان زن نمود بیشتری پیدا کرده است.
-
وقتی 6 بازی زبان سینما و تلویزیون شدند
سینما و تلویزیون در تسخیر گیمرها/ جهانهایی از جنس پیکسل و پرشیا
سینماجهان بازیهای ویدئویی جهانی منحصر به فرد با ویژگیهای خاص است. دنیایی که طرفداران مخصوص خود را دارد و قصههایی را روایت میکند که با قوانین خودش سازگار است.
-
بررسی حاشیهسازی صداوسیما ؛ از توهین به اهل سنت تا خدشه دار کردن روابط دیپلماتیک
وقتی روابط دیپلماتیک ایران بازیچه دست صداوسیما میشود/ سه اشتباه، فقط یک عذرخواهی!
تلویزیوندر روزهای اخیر، پخش چند برنامه تلویزیونی از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران موجی از واکنشها را در فضای عمومی و رسانهای کشور بهدنبال داشته است. کارشناسان و تحلیلگران رسانه معتقدند این اتفاقات نشاندهنده برخی ناهماهنگیها و مشکلات ساختاری در مدیریت این سازمان بزرگ و اثرگذار است.
-
شباهتها و تفاوتهای بنیادین میان سارتر و کامو را بشناسید
ژانپل سارتر طرفدار «نیستی »، آلبر کامو طرفدار «پوچی» فلسفه کدام یک جالبتر است؟
ادبیاتژانپل سارتر و آلبر کامو، دو فیلسوف اگزیستانسیالیست، زمانی با یکدیگر روابط دوستانهای داشتند، اما اختلافات فکری میان آنها در نهایت به جدایی و پایان این دوستی انجامید.
-
از مجوز تا ممنوعیت؛ تناقضی که حالا نشانهای از بحران تصمیمگیری در حوزه فرهنگ شده است
یک کوچه پرحاشیه در بوشهر / فستیوال کوچه بازیچه سیاست های دوگانه شده است؟
مدیریت فرهنگیدر حالی که همه چیز برای برگزاری دوره جدید فستیوال «کوچه» فراهم بوده خبر لغو و مجددا خبر برگزاریاش مخاطبان و برگزارکنندگان را در شک این بیبرنامگی قرار داد.
-
سعدیافشار؛ الماس بی قیمت هنرهای نمایشیایران
تئاترسعدی افشار یکی از بلند آوازه ترین و آخرین بازیگر جا مانده سیاهبازی با آنکه سالهاست در میان ما نیست اما اثرش در هنرهای نمایشی ملی همچنان مستمر است و آثار باقی مانده از او بخشی از خاطرات و افتخارات هنرهاینمایشی ایران محسوب میشود.
-
بررسی حواشی فصل هفتم سریال «پایتخت»
از حذف سارا و نیکا تا سانسور چهار قسمت و پایان ناگهانی «پایتخت»
تلویزیونقسمت آخر فصل هفتم سریال «پایتخت» با حذف ۴ قسمت امشب به پایان میرسد.
-
سینمای ایران در آینه فارابی؛ بررسی دستاوردها و چالشها
فارابی؛ از سینمای اندیشهمحور تا بحرانهای مدیریتی
سینمابنیاد سینمایی فارابی در سال ۱۳۶۲، با هدف بازسازی و ساماندهی به سینمای ایران پس از انقلاب، تأسیس شد. این نهاد وابسته به وزارت فرهنگوارشاد اسلامی، مأموریت خود را بر حمایت از تولید آثار سینمایی ملی، ارتقاء مفاهیم فرهنگی و انسانی، و گسترش حضور جهانی سینمای ایران بنا نهاد.
-
بازار فیلم چین به جنگ آمریکا میرود
هالیوود زیر تیغ تیز ترامپ/ چین بازار هالیوود را قفل میکند؟
سینمادر حالیکه تنشهای تجاری میان ایالات متحده و چین بار دیگر اوج گرفته، سیاستهای تعرفهای تازه دونالد ترامپ، اینبار صنعت فیلمسازی آمریکا را در تیررس قرار داده است. تصمیم برای وضع محدودیتهای جدید بر واردات فیلم، و واکنش متقابل پکن، چشمانداز همکاریهای فرهنگی و اقتصادی میان دو قدرت را بیش از پیش تیره کرده و سوالات تازهای دربارهی آیندهی هالیوود در یکی از بزرگترین بازارهای جهان مطرح ساخته است.
-
نگاهی به آنچه که از ابتدای سال بر صداوسیما گذشت
مهراب قاسمخانی تکذیب کرد، نقی معمولی ضربه فنی/ سلبریتیهایی که زبان مدیران صداوسیما را کوتاه کردند
تلویزیونیک زمانی تلویزیون میگفت ما سلبریتی نمیخواهیم و با جدیت تمام اصرار داشت که برنامههایش نباید سلبریتی محور باشد و با همین فرمان یک راه جدیدی را شروع کرد راهی که به مرور زمان نه تنها نتوانست مخاطبانش را با خودش همراه کند، بلکه مخاطب را روبه رویش قرار داد و به مرور زمان این بازی تبدیل به یک بازی دو سر باخت شد و در نهایت هم راه به جایی کشیده شد که جبلی و دیگر مدیران هر کاری که انجام دادند باعث شد به آنها هجمه وارد شود.
-
نگاهی به تاریخ انیمه و بهترین آثار ژاپنی
از انیمههای که در دهه ۶۰ دیدیم تا تصاویر خیالانگیز «میازاکی» که امروز میبینیم/ ژاپن؛تسخیر سینما، جوایز و تخیل مخاطب
سینما۴۰ سال پیش تصمیمی میان سه دوست گرفته شد که امروز اثر آن تصمیم به خاطرات و لحظات ما پرتوی از تخیل و رویا میتابابد. وقتی که مسیرمان را گم کردهباشیم از روح «کوداما» میخواهیم تا راه درست را نشانمان بدهد یا اینکه در هنگام جمع کردن سفره صبحانه حبه قندی را مخفیانه در گوشهای از خانه جا میگذاریم تا آدم کوچولوها، چاییشان را بدون قند نخورند.
-
فرش قرمز کن زیر پای ستارهها پهن میشود
از اسکارت جوهانسون تا سعید روستایی؛ همه چیز برای رقابت در کن حاضر میشود/ ماموریت غیرممکن برای کدام کارگردان ممکن میشود؟
سینماجشنواره فیلم کن هفتادو هشتمین دوره خود را در دو ماه آینده برگزار خواهد کرد و گمانهزنیها در حال افزایش است که آثار جدید از پائول توماس اندرسن، پارک چانووک، وس اندرسن، کریستین استوارت، ریچارد لینکلیتر، نیکلاس وندینگ رنفن، اسپایک لی و اسکارلت جوهانسون ممکن است در رقابت برای دریافت جایزه نخل طلای امسال قرار بگیرند.
-
حراج تهران کمک به شفافیت بازار هنری و هنرمند یا روابط اقتصادی پشت پرده
«رضی آقامیری»: اگر حراج تهران نبود بسیاری از هنرمندان هیچوقت دیده نمیشدند
تجسمیرضی آقامیری که یکی از چهره شناخت شده حوزه تجسمی و فرش ایران است، با اشاره به اینکه بازار سیاهی وجود ندارد بیان کرد: چیزی که به اسم حراج اتفاق میافتد به شفافیت بیشتر بازار کمک میکند.
-
خانواده کیم سهرون: هیون باعث مرگ و خودکشی دختر ماست
طرفداران «کیم سو-هیون» در بهت افشاگری درباره خودکشی دختر جوان/ «ملکه اشکها» در بن بست دروغ
سینماماجرای رابطه پیچیده کیم سو-هیون و کیم سهرون دو بازیگر مطرح کرهای یکی از بزرگترین رسواییهای اخلاقی را رقم زده است.
-
نگاهی به پرونده قتل داریوش مهرجویی و وحیده محمدیفر در سال ۱۴۰۳
یک قتل سینمایی و یک پایان باز برای قاتلان سینما
سینماانگیزه قتل، نامعلوم، قاتلان، نامعلوم، همه چیز مبهم بود و البته حالا پس از گذشت یک سال و نیم همچنان بخشهایی از ماجرا همچنان در هالهای ابهام مدفون است. یکی از مواردی که فرضیه نیت دزدی قاتل را باطل میکند این است که به گفته مادر وحیده محمدیفر، اشیای قیمتی متعددی در خانه وجود داشته که از دستبرد جنایتکاران مصون مانده مثل گردنبند طلایی که گردن آقای مهرجویی بوده و دست نخورده باقی مانده؛ وجود این اشیا هم جزو مواردی است که پذیرش سرقت را به عنوان انگیزه اصلی با چالش مواجه میکند و بالاخره اظهارات کاملا متعارض و متناقض متهمان که هر بار سناریوی صددرصد متفاوتی را در مراحل مختلف دادسرا و دادگاه بیان کردهاند.
-
نگاهی به سینمای مشترک دو کشور همسایه
سینمای ایران و ترکیه از روزگار فروزان تا هانده ارچل؛ از جونیت آرکین تا شهاب حسینی/ از فیلمفارسی تا سینمای روشنفکری کیارستمی و بیگله جیلان
سینماسینمای ایران و ترکیه اگرچه بهظاهر تفاوتها دارند؛ اما در عمق از یک ریشه فرهنگی سر از خاک بیرون آوردند و هر دو با ابزاری از جنس سینما، با مخاطب خود ارتباط میگیرند و همین تشابهات بنیادین باعث شده که سینما و هنر این دو کشور زمینهای شود برای دیگر همبستگی های اقتصادی، فرهنگی، گردشگری و...
-
مروری بر جشنوارههای مهم سینمای جهان در سالی که گذشت/ بخش دوم
ستارههای جهان روی فرشهای قرمز؛ از اروپا و آسیا تا شبنشینی اسکار/ سینما و استقبال مستقلها
رسانهسینمای دنیا در سالی که گذشت، برگی تازه را رو کرد. این برگ تازه، شاید سرآغاز جریانی جدید شود؛ شاید هم در کشاکش شرایط و کشمکش با امواج پیرامونی؛ به موجی در تاریخ سینما، بدل گردد؛ به واژگان و سطور آمده؛ و رفته بپیوندد.
-
نگاهی به «پیر پسر» اکتای براهنی در گفتوگو با رضا درستکار و محمود گبرلو
شوک «اکتای» به سینمای ایران با «پیر پسر»/ پشتپرده جلوگیری از نمایش فیلم جذاب براهنی
سینما«پیر پسر»، جدیدترین فیلم بلند اکتای براهنی، در سال ۱۴۰۰ ساخته شد اما با تأخیری چندساله در بهمن ۱۴۰۳، بهصورت محدود در جشنواره فجر اکران شد. این فیلم با بازی لیلا حاتمی و حامد بهداد، در مدتزمانی بیش از سه ساعت روایت میشود و از همان ابتدا با چالشهایی در دریافت مجوز نمایش مواجه بود.
-
مروری بر جشنوارههای مهم سینمای جهان در سالی که گذشت/ بخش اول
یک سال زندگی بر پرده نقردهای؛ از زمستان برلین تا بهار کن/ فرش قرمز برای ستارهها از کاپولای و بیکر تا اودیار و لانتیموس/ موجی تازه در راه است
سینماسینمای دنیا در سالی که گذشت، برگی تازه را رو کرد. این برگ تازه، شاید سرآغاز جریانی جدید شود؛ شاید هم در کشاکش شرایط و کشمکش با امواج پیرامونی؛ به موجی در تاریخ سینما، بدل گردد؛ به واژگان و سطور آمده؛ و رفته بپیوندد.
-
پروندهای درباره جنجالهای خبری امسال خواننده جنجالی «رپ»
تتلو؛ از شایعه حکم اعدام تا نذر پیادهرفتن به کربلا پس از آزادی / چرایی بازگشت او به ایران از ترکیه
موسیقیتتلو طی سالهای اخیر اقدامات جنجالی گستردهای را انجام داده که حتی برخی از آنها ار منظر جوانان و نوجوانان هم چندان جالب نبوده، در واقع این رفتارها با اصول اخلاقی مغایر بوده است. رفتارهای تتلو در مدت حضورش در ترکیه تا حدی پیش رفت که او در هیچ یک از پلتفرمهای شبکههای اجتماعی اجازه اداره حساب کاربری را نداشت و مطابق قوانین نمیتوانست اکانت مستقیم با هویت خودش داشته باشد. تتلو در طول مدت اقامت خود در ترکیه بارها تلاش کرد در کشورهای اتحادیه اروپا کنسرت برگزار کند که به علت قوانین این اتحادیه امکان ورود به این کشورها را نداشت.
-
وضعیت لو رفتن فیلمهای سینمایی بدون رعایت حقوق مولف
از سال ۱۳۸۵ تا کنون ۵۰ فیلم سینمایی لو رفته است
سینمادر واقع به تاریخ فیلمهای سینمایی که نگاه میکنیم، قطعا تجربه لو رفتن فیلمهای سینمایی به چشممان میخورد و هستند فیلمهایی که یا از روی پرده سینما قاچاق شدند، یا بدون اینکه اجازه اکران بگیرند در سایتها و کانالها در دسترس مخاطبان قرار گرفتهاند و آمار نشان داده که از سال ۱۳۸۵ تاکنون حدودا ۵۰ فیلم قاچاق شده است.
-
روایتی از کارنامه رسانه ملی در میانه بحرانهای پرشمار
سال ناکام جبلی و دوستان/ برنامهسازی دوران «جنگ سرد» در گرماگرم «جنگ نرم»/ جولانگاه تندروهای پایدارچی و حامیان جلیلی
تلویزیوندر آغاز سال جدید چشمهایی به تلویزیون است؛ بلکه شعبدهای را رو کند؛ اگرچه کلاه این سازمان دیر زمانی است که از شعبده خالی است و حتی خرگوشهای آن کلاه هم گوشهای نشستهاند و هویجشان را میخورند.
-
چه کتابهایی در سال ۱۴۰۳ خوانندگان را جذب کردند؟
از بزرگان ادبیات روس تا محمود دولت آبادی، از کامو و فرانکل تا عباس معروفی؛ رمان، فلسفه و روانشناسی در صدر پرفروشترین کتابهای سال
کتابدر سال گذشته، برخی کتابها توانستند در میان انبوه آثار منتشر شده، به فهرست پرفروشترینها راه یابند. این موفقیت نه تنها نشان از جذابیت محتوای آنها دارد، بلکه حکایت از تحولات ذائقهی خوانندگان ایرانی نیز میکند. در این گزارش، به بررسی این کتابها و عواملی که باعث محبوبیت آنها شدهاند، پرداختهایم.
-
سینمای ۱۴۰۳ ایران در تنگنای اقتصادی
سینما میانبُر به بنبست رسیده دولت قبل را ادامه نداد/ قیمت بلیت سینما مانند قیمت نان است
سینماشاید در تمام ۴ سال گذشته، امسال (۱۴۰۳) سینما دوباره کمی جان گرفت، سینمایی که از دل کرونا و حوادث ۱۴۰۱ تا حدودی زنده مانده بود اما دیگر زندگی نمیکرد.